Afscheid van Ruud


Vandaag hebben we alle foto's bekeken.
Heel mooi.
Je hebt mensen kunnen fotograferen op mooie momenten en met mooie gebaren.
Met veel oog voor detail en een prachtige, complete reportage van het geheel.
Ik heb zelf geen oog voor het maken van goede foto's, maar zie dat jij dat wel hebt.
We zijn erg blij met wat je hebt opgestuurd.
Dank je wel!


Hartelijke groet, Geertje 
Utrecht, mei 2019

 

Afscheid van mijn moeder,

Kristel, wat heb je de afscheidsplechtigheid van mijn moeder mooi vastgelegd! Het is een prachtig album geworden waar je veel zorg aan besteed hebt. Tijdens de ceremonie was je bescheiden en onopvallend aanwezig en het contact was heel prettig.

Ik ben heel blij dat alles zo mooi is gegaan en dat we foto’s hebben om te delen met anderen die er niet bij konden zijn. Maar ook voor onszelf om nog eens in te kijken en de herinneringen op te halen en vast te houden aan deze bijzondere en toch ook mooie dag. 

Dank!

Janet Heun, Beetsterzwaag, april 2019

 

Afscheid van Philou

‘Mijn vriend en ik wilden na het overlijden van onze dochter Philou zoveel mogelijk vast leggen op foto zo ook de begrafenis. De dag van afscheid ben je eigenlijk snel vergeten dat er een fotograaf rond loopt, achteraf zeiden wij tegen elkaar bijzonder dat íemand zo geruisloos aanwezig kan zijn en toch de belangrijkste momenten vast legt. We hebben een prachtig fotoboek mogen ontvangen die ons erg dierbaar is. Wij maar ook de kinderen bladeren hem vaak door en vertellen dan over het afscheid’.

Linda de Boer, Zoutkamp, maart 2019

 

Afscheid van Manou

‘Wij hebben bij het afscheid van onze dochter Manou, Kristel als fotograaf gehad en ik ben zo ontzettend blij dat we dat gedaan hebben. Het album dat we nu hebben van Manou haar afscheid ligt in de woonkamer op een mooie oude kist waarin we allerlei dingen van Manou en van de uitvaart bewaren. Af en toe pak ik het en blader ik er door heen. Het is zo fijn om op deze manier terug te kijken op haar afscheid. Er staan foto’s in van momenten waar wij als familie niet bij zijn geweest, zoals het schrijven van een laatste wens op de kist. En het is heel fijn om daar achteraf toch beeld bij te hebben. 

En tijdens de uitvaart hebben we niet eens vernomen dat Kristel bezig was met foto’s maken. 
Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden’.

groetjes, Agnes, januari 2019

 

Afscheid van mijn broer

“Kristel is een prettige fotograaf die zich zeer bescheiden (vrijwel onzichtbaar) tussen de zeer verdrietige mensen voegt en toch prachtige beelden van de afscheidsdienst weet te vangen. In het contact is Kristel erg vriendelijk en afgestemd.

Het is erg fijn om de beelden terug te kijken van de verschillende sprekers, de (circa 700) gasten, het lopen naar de afscheidsdienst met de kist en de momenten voor en na de dienst.

Kristel weet de emoties goed te vangen en hoewel het immense verdriet de overhand had, is het ook gelukt om het lachen vast te leggen.

Kijken naar de foto’s is alsof we kijken naar een prachtige film, helaas gaat het over het wrede lot dat in ons eigen leven heeft toegeslagen.”

Ik heb het er met de familie over gehad en we waren het er allemaal over eens dat bovenstaand een kloppende weergave is van hoe we jou hebben meegemaakt.

Nogmaals heel erg bedankt,

groetjes, Myrthe, oktober 2018

 

Afscheid van Casper

Ons besluit om het afscheid van Casper op foto te laten vast leggen is voor ons de juiste beslissing geweest. 

Het is een fotoreportage geworden die voor mij erg dierbaar is, gemaakt door een erg fijn mens. Kristel weet precies de juiste dingen te zeggen op de juiste momenten.

Het is natuurlijk niet makkelijk wanneer je bij een familie binnenkomt die nog vol in hun verdriet zit.

Maar van het moment dat wij met Kristel in contact kwamen was het voor mij duidelijk dat we de juiste persoon hadden.

Een erg warm, medelevend mens die op juiste moment professioneel weet te zijn. 

Op de dag van het afscheid wordt je geleefd en je emoties zorgen er ook voor dat, ondanks dat je denkt alles mee te hebben gekregen, dit toch niet zo is.

De reportage geeft mij een goed beeld van hoe de dag is verlopen. Het blijft moeilijk de foto’s terug te zien, maar ik denk de reden daarvoor ook is dat Kristel precies de juiste momenten heeft weten vast te leggen.

Die momenten dat net je beste vriendin haar armen om je heen slaat of het moment dat je omringt wordt door je familie. Sommige van deze momenten zijn mij ontgaan op de dag van het afscheid.

Daarom is de reportage een enorm dierbare herinnering voor mij.

Kristel was op de dag van afscheid letterlijk onzichtbaar. Wat ik als erg prettig heb ervaren, zo blijft toch iedereen, ook op zo’n dag, zichzelf en krijg je de meest pure foto’s. 

Naast de reportage hebben wij ook gekozen om een album te laten maken. Iets tastbaars, dat is in deze digitale wereld toch erg fijn om te hebben.

Wat mij een onmogelijk uitdaging leek, het selecteren van de foto’s voor het album, heeft Kristel  geweldig mee geholpen. Ze heeft met zorg een “proef” album samengesteld.

Dit was een verademing, ik hoefde alleen maar te kijken of ik nog een foto wilde veranderen en kon dat makkelijk doorgeven. 

Om een lang verhaal kort te maken. Kristel, erg bedankt voor je mooie, emotionele maar ook zeker waardevolle foto’s. 

Annelies Overweg, september 2018

 

Afscheid van onze zoon

Kristel je hebt voor ons ter nagedachtenis aan de uitvaart van Casper een prachtig album gemaakt met een groot gevoel van integriteit en meelevendheid.

Heel hartelijk dank daarvoor!

Hartelijk groeten, Kees en Marian

 

Afscheid van mijn vader

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er ontzettend veel op je af’ hoor je mensen vaak zeggen. Het klinkt als een enorm cliche, maar het is echt waar.

Onze vader had niet veel zaken rondom zijn dood geregeld, dus wij hebben veel dingen moeten besluiten. De week na het overlijden is een soort rush waar je doorheen gaat.

Een opeenstapeling van besluiten, emoties en momenten. Om hier later rustig op terug te kunnen kijken, hebben we besloten om enkele momenten vast te laten leggen.

Daarnaast heeft onze vader zijn hele leven veel heeft gefotografeerd, waardoor we het passend vonden om zijn laatste afscheid vast te leggen. 

We zijn in contact getreden met Kristel een dag na ons vaders overlijden. De volgende dag kon ze al langskomen om te overleggen en een paar eerste momenten vast te leggen.

Het contact met Kristel was heel fijn en droeg gelijk al bij aan het verwerken van de schok van het plotselinge overlijden van onze vader. 

Op de dag van de begrafenis was ze onzichtbaar aanwezig en heeft ze vele bijzondere momenten vast gelegd. Een ieder was die dag zo bezig met alles wat er moet gebeuren en zijn/ haar eigen verdriet.

Het voelde heel vertrouwd dat Kristel bij alle emotionele momenten aanwezig was. Haar rust en professionaliteit stralen vertrouwen uit, niet alleen bij ons, maar ook bij alle familie en vrienden die die dag afscheid kwamen nemen van onze vader.

Ook het samenstellen van het fotoboek ging in goed overleg en het resultaat is prachtig geworden. 

We zijn heel dankbaar dat we Kristel zijn tegengekomen en dat zij het laatste afscheid van onze vader heeft vastgelegd. Het later rustig terug kunnen kijken van beelden van die dag en van onze overleden vader vinden wij ontzettend waardevol.

Het helpt bij de verwerking van het verdriet en het ontroert om te zien dat er zoveel mensen zijn die je steunen in deze moeilijke tijd.

Kristel, je bent een heel bijzonder mens. Bedankt vanuit de grond van ons hart.’

Groningen, mei 2018

 

Afscheid van Fenna

‘Totaal onverwachts hebben wij in anderhalve dag afscheid moeten nemen van onze geweldige, prachtige en bijzondere dochter Fenna.

Van deze dag hebben we 2 albums gemaakt. Een blij album van alle foto’s die we tijdens het afscheid hebben laten zien van het leven met Fenna en een verdrietig album met de foto’s van de dag het afscheid.

De meningen in ons gezin waren verdeeld over het maken van een reportage maar achteraf zijn we allemaal zo blij met de foto’s die we van Kristel gekregen hebben.

De verbondenheid, het verdriet, en de “mooie” momenten zijn zo zorgvuldig weergegeven in de foto’s.

Soms erg heftig en intens om terug te zien maar ook weer erg mooi en waardevol.

Beide albums helpen ons om alle herinneringen mee te dragen in ons leven.

 Kristel , zowel in de foto’s als in jou voelen we de warmte en betrokkenheid van de dag.

En, je was er, maar ook weer niet. Wat bijzonder.

Heel erg bedankt!’

Gea de Jonge, Assen

Mei 2018

 

Afscheid dhr H.Klap

‘Ik ben heel blij met de foto’s die er gemaakt zijn. Het geeft een mooi beeld van de begrafenis en ik kijk er graag naar. 

De foto’s zijn met veel respect genomen en je hebt haast onzichtbaar je werk gedaan.

Het heeft anderen tot denken gezet.

Groetjes en nogmaals bedankt!’

Gina Klap,

Assen, mei 2018

 

Afscheid van mijn vader

Kristel is erg professioneel in haar werk. Ze is een dag voor de begrafenis langs geweest om te kijken waar de stoet langs zou lopen en hoe de kerk en begraafplaats eruit zagen. Zo was ze goed op de hoogte van alles en ze heeft ook die dag erg dierbare foto’s gemaakt van onze handen op de handen van mijn vader. 

Tijdens de dienst en het woord op de begraafplaats was ze op gepaste afstand aanwezig. Veel mensen zeiden achteraf dat ze haar aanwezigheid nauwelijks hadden opgemerkt. 

We hebben een prachtige reportage ontvangen die ons erg dierbaar is.

Alet, april 2018

 

Afscheid van Karst

Dankzij Fotostel heb ik een prachtig fotoboek van de begrafenis van mijn man.

Op zo’n dag word je geleefd en zijn er veel momenten die je mist of weer vergeet.

Dankzij de reportage kan ik rustig met mijn familie en vrienden het album bekijken en herinneringen ophalen.

Gerda Snippe

Bovensmilde, april 2018

 

Afscheid van Nico

Samen met Nico hebben we tijdens zijn ziekte vrijwel alles voor zijn uitvaart besproken. Tijdens het maken van de wade waarin Nico opgebaard en begraven is zijn wij toevallig in contact gekomen met Kristel. Na op haar site gekeken te hebben zijn we voor het eerst gaan denken over een fotograaf tijdens de uitvaart. Doordat ik van de begrafenis van mijn moeder geen enkele herinnering heb omdat ik zo verdrietig was leek het mij een goed idee om foto’s te laten maken. Iets wat wij maar ook onze omgeving niet kende en waarvan sommige mensen eerst vreemd opkeken. Ik dacht vind ik het niets dan kijk ik gewoon niet naar de foto’s maar wellicht is het juist een troost voor mij en voor Nico’s dochters.
Nou ik kan het iedereen aanraden. Kristel heeft foto’s gemaakt van Nico hier opgebaard in huis, onze vrienden en familie die samen met ons Nico het huis uit hebben gedragen, de fietstocht naar de kerk en de begraafplaats, in de kerk voor en tijdens het afscheid en ook bij het graf.
Ik ben enorm blij dat we gekozen hebben voor een fotograaf als Kristel. Het fotoboek is voor mij van grote waarde. Ik kijk er vaak in en beleef dan de dag dat we afscheid hebben genomen van Nico opnieuw. Voor mij, onze vrienden en familie, een mooie en dierbare dag.’

Wilma, Eelde, januari 2018

 

Afscheid van Ron

‘Dank Kristel voor je prachtige foto’s van de begrafenis van Ron.

Hoe hard ook, de foto’s zijn zacht, mooi en respectvol en geven een goed beeld van deze moeilijke intensieve dag.

Hartelijke groet van mij en de kinderen.’

Assen, januari 2018

 

Afscheid van Tonnie Mensing

‘We zijn super blij met de foto’s…  erg emotioneel om alles terug te zien maar wat heb je het prachtig weergeven…  ik kwam beelden tegen die nu al niet eens meer heel vers in mijn geheugen zaten…  bv dat we Tonnie thuis zelf in de auto gedaan hebben…

er is die dag zoveel gebeurd dat andere dingen op de voorgrond komen terwijl ik dat een heel fijn moment vond…  zo dierbaar de foto’s…  super bedankt ik zou het iedereen aanbevelen al hoop ik dat dat nog lang gaat duren.

Je bent een super fijn mens…erg mooi in je vak ..hou dat vast!’

Jolanda Mensing, Vries, augustus 2017

 

Afscheid van Nico Altena

‘Kristel heeft de foto’s genomen bij de uitvaart van mijn man, het is zo fijn om de foto’s steeds weer te bekijken, zo mooi en waardevol.

Sommige zaken herinner je zelf niet eens en zie je op de foto’s.

Mijn zoon wist niet meer dat we Nico samen uit huis hadden begeleid. Het staat gelukkig op de foto.

Nico’s moeder van 92 vond het eerst maar niks dat er een fotograaf bij was…nu is zo blij met het boekje met een impressie.

De dag gaat in een roes voorbij en het is prachtig om de foto’s te bekijken.

Het is ook fijn om te laten zien aan mensen die er niet bij hebben kunnen zijn.

Op de dag zelf hebben we Kristel niet eens gemerkt.

Dank je wel Kristel voor deze onuitwisbare herinnering!’

Els Altena, Vries, zomer 2017

 

Afscheid van dhr Jaap Tepper sr.

‘Plotseling is het zover dat je een beslissing moet nemen voor het wel of niet fotograferen bij het definitieve afscheid van je partner.
Gelukkig heb ik het wel gedaan! En het resultaat is een prachtig fotoboek geworden. Elke afbeelding is mooi.
Kristel, je was aanwezig om je werk te toen, maar ik heb je niet “gezien of opgemerkt”.
Geweldig zoals je dit hebt gedaan.
Iedereen vindt de foto’s geweldig – en voor mij worden ze steeds waardevoller. Bedankt!’

Tina Tepper,

Veendam, februari 2017

 

Afscheid van dhr J. Teekman

Toen wij onverwacht werden geconfronteerd met de dood van mijn vader moesten er veel zaken geregeld worden.

Nadat wij onze uitvaartverzorgster hadden gekozen kwam er op een gegeven moment de vraag of wij foto’s wilden laten maken van de uitvaartdienst.

Dat wilden wij absoluut en vervolgens kwam onze uitvaartverzorgster met Kristel Dallinga als de fotografe die de uitvaartdienst zou kunnen fotograferen.

Omdat er zoveel zaken op je af komen is het prettig als er een professional foto’s maakt tijdens deze emotionele dag. Wij hebben gevraagd of Kristel de hele dag erbij zou kunnen zijn om alles in beeld te kunnen brengen.

Het fijne was dat Kristel aanwezig was zonder dat dit storend overkwam en wij zijn erg tevreden met het eindresultaat!

Kristel heeft het gevoel en de ervaring om op de juiste positie te staan waardoor er hele mooie foto’s tot stand komen die je zelf niet zomaar maakt.  

Inmiddels hebben wij een aantal fotoboeken laten maken en iedereen die wij het laten zien is onder de indruk van de foto’s. 

Ik denk dat het zeker ook een specialisatie vereist, wat niet iedereen kan en Kristel is in staat om met de menselijke maat een waardige weergave te maken van een emotionele dag als de uitvaart van je dierbare.’

dhr. R.M. Teekman,

Delfzijl, januari 2017

 

Afscheid Marita Nijenhuis

‘Jij hebt recentelijk foto’s gemaakt van de afscheidsceremonie van mijn vrouw, hier thuis, op het Paterswoldsemeer en in de Buitensocieteit.

Ondanks het feit dat ik je nauwelijks gezien heb, ook niet op de Buitensocieteit, heb je werkelijk schitterende foto’s gemaakt. Zowel technisch, maar ook inhoudelijk. Je hebt precies de goede dingen/mensen gefotografeerd.

Na de eerste 5 foto’s bekeken te hebben vond ik het wat incompleet omdat tussen al die mensen die mijn vrouw zo goed kende, zij er zelf niet op staat (behalve op de foto op de kist/mand).

Maar toen ik de avond daarna verder ging zag ik hoe mooi de foto’s en daar mee ook de mensen waren.

Kortom Kristel: enorm bedankt,  je hebt talent.

Ik zal je bij andere mensen aanbevelen.’

Vriendelijke groet,

Dhr. J. Oosterhoff,

Groningen, najaar 2016

 

Afscheid mw. Dinie Zingstra

‘Bedankt voor de mooie fotoreportage. We zijn erg onder de indruk van jouw foto’s met oog voor detail. 

We waarderen ook hoe je  de foto’s hebt aangeleverd. Met zoveel aandacht en warmte verzorgd.’

Met vriendelijke groet,

Ali Zingstra,

Emmen, voorjaar 2016

 

Afscheid mw. Dinie Zingstra

‘Als partner van Ali en gepensioneerd journalist met 40 jaar ervaring in radio en tv, wil ik niet nalaten je te complimenteren en te bedanken voor de fotoreportage.

Er zitten een aantal esthetisch prachtige en een aantal zeer aangrijpende foto’s tussen, die in een reportage niet zouden misstaan.’

Dank & Groet, Co Patist,

Emmen, voorjaar 2016