Afscheid van mijn vader
‘Wanneer een dierbare overlijdt, komt er ontzettend veel op je af’ hoor je mensen vaak zeggen. Het klinkt als een enorm cliche, maar het is echt waar.
Onze vader had niet veel zaken rondom zijn dood geregeld, dus wij hebben veel dingen moeten besluiten. De week na het overlijden is een soort rush waar je doorheen gaat.
Een opeenstapeling van besluiten, emoties en momenten. Om hier later rustig op terug te kunnen kijken, hebben we besloten om enkele momenten vast te laten leggen.
Daarnaast heeft onze vader zijn hele leven veel heeft gefotografeerd, waardoor we het passend vonden om zijn laatste afscheid vast te leggen. 
 
We zijn in contact getreden met Kristel een dag na ons vaders overlijden. De volgende dag kon ze al langskomen om te overleggen en een paar eerste momenten vast te leggen.
Het contact met Kristel was heel fijn en droeg gelijk al bij aan het verwerken van de schok van het plotselinge overlijden van onze vader. 
 
Op de dag van de begrafenis was ze onzichtbaar aanwezig en heeft ze vele bijzondere momenten vast gelegd. Een ieder was die dag zo bezig met alles wat er moet gebeuren en zijn/ haar eigen verdriet.
Het voelde heel vertrouwd dat Kristel bij alle emotionele momenten aanwezig was. Haar rust en professionaliteit stralen vertrouwen uit, niet alleen bij ons, maar ook bij alle familie en vrienden die die dag afscheid kwamen nemen van onze vader.
Ook het samenstellen van het fotoboek ging in goed overleg en het resultaat is prachtig geworden. 
 
We zijn heel dankbaar dat we Kristel zijn tegengekomen en dat zij het laatste afscheid van onze vader heeft vastgelegd. Het later rustig terug kunnen kijken van beelden van die dag en van onze overleden vader vinden wij ontzettend waardevol.
Het helpt bij de verwerking van het verdriet en het ontroert om te zien dat er zoveel mensen zijn die je steunen in deze moeilijke tijd.
 
Kristel, je bent een heel bijzonder mens. Bedankt vanuit de grond van ons hart.’
Groningen, mei 2018

 

Afscheid van Fenna

‘Totaal onverwachts hebben wij in anderhalve dag afscheid moeten nemen van onze geweldige, prachtige en bijzondere dochter Fenna.
Van deze dag hebben we 2 albums gemaakt. Een blij album van alle foto’s die we tijdens het afscheid hebben laten zien van het leven met Fenna en een verdrietig album met de foto’s van de dag het afscheid.
De meningen in ons gezin waren verdeeld over het maken van een reportage maar achteraf zijn we allemaal zo blij met de foto’s die we van Kristel gekregen hebben.
De verbondenheid, het verdriet, en de “mooie” momenten zijn zo zorgvuldig weergegeven in de foto’s.
Soms erg heftig en intens om terug te zien maar ook weer erg mooi en waardevol.
Beide albums helpen ons om alle herinneringen mee te dragen in ons leven.
 
Kristel , zowel in de foto’s als in jou voelen we de warmte en betrokkenheid van de dag.
En, je was er, maar ook weer niet. Wat bijzonder.
Heel erg bedankt!’
 
Gea de Jonge, Assen
Mei 2018

 

Afscheid dhr H.Klap

‘Ik ben heel blij met de foto’s die er gemaakt zijn. Het geeft een mooi beeld van de begrafenis en ik kijk er graag naar. 
De foto’s zijn met veel respect genomen en je hebt haast onzichtbaar je werk gedaan.
Het heeft anderen tot denken gezet.
Groetjes en nogmaals bedankt!’
 
Gina Klap,
Assen, mei 2018

 

Afscheid van Nico

‘Samen met Nico hebben we tijdens zijn ziekte vrijwel alles voor zijn uitvaart besproken. Tijdens het maken van de wade waarin Nico opgebaard en begraven is zijn wij toevallig in contact gekomen met Kristel. Na op haar site gekeken te hebben zijn we voor het eerst gaan denken over een fotograaf tijdens de uitvaart. Doordat ik van de begrafenis van mijn moeder geen enkele herinnering heb omdat ik zo verdrietig was leek het mij een goed idee om foto’s te laten maken. Iets wat wij maar ook onze omgeving niet kende en waarvan sommige mensen eerst vreemd opkeken. Ik dacht vind ik het niets dan kijk ik gewoon niet naar de foto’s maar wellicht is het juist een troost voor mij en voor Nico’s dochters.

Nou ik kan het iedereen aanraden. Kristel heeft foto’s gemaakt van Nico hier opgebaard in huis, onze vrienden en familie die samen met ons Nico het huis uit hebben gedragen, de fietstocht naar de kerk en de begraafplaats, in de kerk voor en tijdens het afscheid en ook bij het graf.
Ik ben enorm blij dat we gekozen hebben voor een fotograaf als Kristel. Het fotoboek is voor mij van grote waarde. Ik kijk er vaak in en beleef dan de dag dat we afscheid hebben genomen van Nico opnieuw.
Voor mij, onze vrienden en familie, een mooie en dierbare dag.’

Wilma,

Eelde, januari 2018

 

Afscheid van Ron

‘Dank Kristel voor je prachtige foto’s van de begrafenis van Ron.

Hoe hard ook, de foto’s zijn zacht, mooi en respectvol en geven een goed beeld van deze moeilijke intensieve dag.

Hartelijke groet van mij en de kinderen.’

Assen, januari 2018

 

Afscheid van Tonnie Mensing

‘We zijn super blij met de foto’s…  erg emotioneel om alles terug te zien maar wat heb je het prachtig weergeven…  ik kwam beelden tegen die nu al niet eens meer heel vers in mijn geheugen zaten…  bv dat we Tonnie thuis zelf in de auto gedaan hebben…

er is die dag zoveel gebeurd dat andere dingen op de voorgrond komen terwijl ik dat een heel fijn moment vond…  zo dierbaar de foto’s…  super bedankt ik zou het iedereen aanbevelen al hoop ik dat dat nog lang gaat duren.

Je bent een super fijn mens…erg mooi in je vak ..hou dat vast!’

Jolanda Mensing, Vries, augustus 2017

 

Afscheid van Nico Altena

‘Kristel heeft de foto’s genomen bij de uitvaart van mijn man, het is zo fijn om de foto’s steeds weer te bekijken, zo mooi en waardevol.

Sommige zaken herinner je zelf niet eens en zie je op de foto’s.

Mijn zoon wist niet meer dat we Nico samen uit huis hadden begeleid. Het staat gelukkig op de foto.

Nico’s moeder van 92 vond het eerst maar niks dat er een fotograaf bij was…nu is zo blij met het boekje met een impressie.

De dag gaat in een roes voorbij en het is prachtig om de foto’s te bekijken.

Het is ook fijn om te laten zien aan mensen die er niet bij hebben kunnen zijn.

Op de dag zelf hebben we Kristel niet eens gemerkt.

Dank je wel Kristel voor deze onuitwisbare herinnering!’

Els Altena, Vries, zomer 2017

 

Afscheid van dhr Jaap Tepper sr.

‘Plotseling is het zover dat je een beslissing moet nemen voor het wel of niet fotograferen bij het definitieve afscheid van je partner.
Gelukkig heb ik het wel gedaan! En het resultaat is een prachtig fotoboek geworden. Elke afbeelding is mooi.
Kristel, je was aanwezig om je werk te toen, maar ik heb je niet “gezien of opgemerkt”.
Geweldig zoals je dit hebt gedaan.
Iedereen vindt de foto’s geweldig – en voor mij worden ze steeds waardevoller.
Bedankt!’
mw. Tina Tepper,
Veendam, februari 2017

 

Afscheid van dhr J. Teekman

‘Toen wij onverwacht werden geconfronteerd met de dood van mijn vader moesten er veel zaken geregeld worden.

Nadat wij onze uitvaartverzorgster hadden gekozen kwam er op een gegeven moment de vraag of wij foto’s wilden laten maken van de uitvaartdienst.

Dat wilden wij absoluut en vervolgens kwam onze uitvaartverzorgster met Kristel Dallinga als de fotografe die de uitvaartdienst zou kunnen fotograferen.

Omdat er zoveel zaken op je af komen is het prettig als er een professional foto’s maakt tijdens deze emotionele dag. Wij hebben gevraagd of Kristel de hele dag erbij zou kunnen zijn om alles in beeld te kunnen brengen.

Het fijne was dat Kristel aanwezig was zonder dat dit storend overkwam en wij zijn erg tevreden met het eindresultaat!

Kristel heeft het gevoel en de ervaring om op de juiste positie te staan waardoor er hele mooie foto’s tot stand komen die je zelf niet zomaar maakt.  

Inmiddels hebben wij een aantal fotoboeken laten maken en iedereen die wij het laten zien is onder de indruk van de foto’s. 

Ik denk dat het zeker ook een specialisatie vereist, wat niet iedereen kan en Kristel is in staat om met de menselijke maat een waardige weergave te maken van een emotionele dag als de uitvaart van je dierbare.’

dhr. R.M. Teekman,

Delfzijl, januari 2017

 

Afscheid Marita Nijenhuis

‘Jij hebt recentelijk foto’s gemaakt van de afscheidsceremonie van mijn vrouw, hier thuis, op het Paterswoldsemeer en in de Buitensocieteit.

Ondanks het feit dat ik je nauwelijks gezien heb, ook niet op de Buitensocieteit, heb je werkelijk schitterende foto’s gemaakt. Zowel technisch, maar ook inhoudelijk. Je hebt precies de goede dingen/mensen gefotografeerd.

Na de eerste 5 foto’s bekeken te hebben vond ik het wat incompleet omdat tussen al die mensen die mijn vrouw zo goed kende, zij er zelf niet op staat (behalve op de foto op de kist/mand).

Maar toen ik de avond daarna verder ging zag ik hoe mooi de foto’s en daar mee ook de mensen waren.

Kortom Kristel: enorm bedankt,  je hebt talent.

Ik zal je bij andere mensen aanbevelen.’

Vriendelijke groet,

Dhr. J. Oosterhoff,

Groningen, najaar 2016

 

Afscheid mw. Dinie Zingstra

‘Bedankt voor de mooie fotoreportage. We zijn erg onder de indruk van jouw foto’s met oog voor detail. 

We waarderen ook hoe je  de foto’s hebt aangeleverd. Met zoveel aandacht en warmte verzorgd.’

Met vriendelijke groet,

Ali Zingstra,

Emmen, voorjaar 2016

 

Afscheid mw. Dinie Zingstra

‘Als partner van Ali en gepensioneerd journalist met 40 jaar ervaring in radio en tv, wil ik niet nalaten je te complimenteren en te bedanken voor de fotoreportage.

Er zitten een aantal esthetisch prachtige en een aantal zeer aangrijpende foto’s tussen, die in een reportage niet zouden misstaan.’

Dank & Groet, Co Patist,

Emmen, voorjaar 2016